Domáce kváskové rožky

Ahojte,

tak po nejakom čase som sa zas dostal k vytvoreniu návodu kváskových rožkov, aké robievam ja. Vyladené skúsenosťami, pokusmi a omylmi. Výsledok je…čo ja viem. Posúďte sami. Akurát sme dopiekli a jeden plech (6 ks padlo hneď).

Začneme ako pri chlebe. Vytiahneme si z chladničky železnú zásobu kvásku a dáme rozmnožiť. Pridám 3 lyžice celozrnnej múký a 3 lyžice hladkej múky obyčajnej. Pridáme vody, aby bola kašička a dáme aspoň na 4 hodiny pracovať. Prikryjeme fóliou, aby nám to nevysychalo. Kuk:

rozmnoženie kvásku
kašička
necháme pracovať…

Po 4 hodinách nám to pekne napuchlo. Pridáme zvyšné ingrediencie a ideme na to! Pomiešame všetko pekne ručne do cestíčka a to necháme taktiež odpočívať a pracovať cca 4 hodiny. Prikryjeme sáčkom, nech nám to nevysychá. Cesto by nemalo byť hutné, ale také akurát poddajné.

Ingrediencie:

  • 500 g múky (v mojom prípade polovica hladkej a polovica polohrubej)
  • 160 ml mlieka
  • 30 g bravčovej masti
  • 50 g roztopeného masla
  • 2 lyžičky soli
  • kvások, ktorý nám ostal po odložení železnej rezervy do chladničky, cca (200-300g)
ingrediencie
cesto pred kvasením

Po 4 hodinách cesto napuchlo:

Cesto si teda vyklopím po tých 4 hodinách. V mojom prípade má 1100g.

cesto vyklopíme

Rozdelím si ho nožom na 4 časti a každú túto časť rozdelím na ďalšie 3 časti. Tak dostanem 12 kúskov, každý o hmotnosti cca 90-100g.

prvé 4 kúsky
malé kúsky

Teraz si každý kúsok rozvaľkám. Mali by to byť nejaké trojuholníky, ale mne sa podarili kvázi obdĺžniky. Nikto nie je dokonalý. Na chuti to ale nič nezmení, všakže 🙂 Zrolujem 🙂

vyvaľkaný rožok
krásavce na plechoch

Nechám ďalšie 3-4 hodiny odpočívať. Pekne Zväčšia svoj objem. Kuk:

pred pečením

Dáme za chvíľu do trúby. Najprv si ju predhrejem na 230C. Na spodok dám starú panvicu s vodou, na záparu. Pečiem na 15 min na striedačku. Skúšal som oba plechy naraz s ofukom, ale vrchné boli vždy viac pripečené. Preto dnes na striedačku. Je to lepšie.

A výsledok? Kuk:

vuala
jeden pred zjedením
dokopy

Kým som dopísal návod, jeden plech padol 🙂 Najvyšší čas zarobiť na ďalší 🙂

Nabudúce pridám návod: langoše, bábovka a možno buchty 🙂 všetko z kvásku

Ahoj

Total Page Visits: 2847 - Today Page Visits: 3