Ahojte, tak po dlhej dobe som spravil návod na domáci kváskový chleba. Celková hmotnosť je cca 1kg.
Začneme teda tým, že máme kvások v chladničke. Vytiahneme 🙂
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/01-1024x768.jpg)
Kvások je krásny….
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/02-1024x811.jpg)
Následne si ho vyklopím donejakej misky a priložím novú múku. Vyrobím vlastne zákvas. Pridávam 3 lyžice celozrnnej múky (je jedno aká) a ďalšie 3 lyžice obyčajnej múky (hladká, alebo polohrúbá)…ako kedy.
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/03-1024x901.jpg)
Pred pridaním vody a kvásku:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/04-768x1024.jpg)
Pridám vody, odhad asi 100-150ml. Prilievam postupne a miešam, aby to bola taká pekná kašička:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/05-905x1024.jpg)
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/06-1024x754.jpg)
Misku si prikryjem a dám na 4-5 hodín pracovať pri izbovej teplote:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/07-1024x652.jpg)
A vuala, po 5 hodinách pekne vonia a bublinkuje:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/08-1024x699.jpg)
Teraz si odložíme tretinu kvásku do chladničky do budúcna (vychádza mi to na cca 3 lyžice).
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/09-1024x799.jpg)
Teraz si do väčšej misky kôli mieseniu cesta nachystám zvyšné ingrediencie. A to:
- 450-500 g múky. Používam polovicu hladkej a polovicu polohrubej obyčajnej múky z jednoty, alebo z Biedronky. V podstate je typ múky asi ľubovoľný, ale celozrnná kvasi menej
- 150-250ml vody – môže sa meniť v závislosti od vlhosti múky, riedkosti kvásku…
- kúsok olivového alebo slnečnicového oleja.
- 2 lyžičky soli
- trochu kmínu
- trochu majoránky
- trochu čierneho korenia mletého
- štipku čerstvo podrveného čierneho korenia
- zopár semiačok (slnečnice, tekvice…)
- zvyšný kvások z rozkvasu, po odložení čiastky na budúce kváskovanie
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/10-1024x768.jpg)
Všetko riadne premiešam (ručná práca), nakoľko pekárnička to tuhšie cesto nezvládne:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/11-1024x768.jpg)
Ošatku si poriadne omúčime, aby sa nám cesto pri kvasení nenalepilo na boky. A necháme 7-12 hodín pri izbovej teplote pracovať:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/12-1024x768.jpg)
A teraz po 8-12 hodinách máme hotove cesto na pečenie.
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/13-1024x490.jpg)
Preklopíme na plech vystlatý papierom na pečenie a šupneme do trúby. Pečieme s plechom vody na spodu (2cm vody) na záparu pri teplote 200C prvých 15min, potom znížime na 175C a pečieme, kým nebude hotový (ďalších cca 45 min). Sem tam ho môžeme potrieť slanou vodou (ale až po 15-20 min pečenia, aby nám nespadol). Skúšal som trúbu aj predhrievať, ale nevidel som v tom veľký zmysel a účinok. Šupnem chleba na plech, dám do trúby a zapnem na 200C:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/14-1024x535.jpg)
A po hodine pečenia výsledok:
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/15-1024x491.jpg)
A ideme jesť 🙂
![](https://www.gonscak.sk/wp-content/uploads/2020/04/16-1024x496.jpg)
Chleba sa dá stihnúť spraviť aj v rámci jedného dňa:
- o 6tej hod. ráno vytiahnem kvások z chladničky a spravím zákvas, ktorý bude kvasiť
- okolo 11-12tej hodine spravíme zo zákvasu cesto na chleba
- po 19 tej hodine večer chleba pečiem, po menšom vychladnutí po 20:30 večeriame
Ak chceme chleba na ráno, tak takto:
- okolo obeda, cca o 12-13tej hodine vytiahnem kvások z chladničky a spravím zákvas, ktorý bude kvasiť
- večer okolo 20-22tej spravím cesto a dám na noc pracovať, aby bol ráno “ready to go”
- ráno o 6tej šupneme chleba do trúby a o 7:30 máme plný dom vône a čerstvého chleba.