Domáci kváskový chlebík

Ahojte, tak po dlhej dobe som spravil návod na domáci kváskový chleba. Celková hmotnosť je cca 1kg.

Začneme teda tým, že máme kvások v chladničke. Vytiahneme 🙂

kvások mám v chladničke v tejto dózičke

Kvások je krásny….

pekne bublinkuje

Následne si ho vyklopím donejakej misky a priložím novú múku. Vyrobím vlastne zákvas. Pridávam 3 lyžice celozrnnej múky (je jedno aká) a ďalšie 3 lyžice obyčajnej múky (hladká, alebo polohrúbá)…ako kedy.

dnes som použil tieto

Pred pridaním vody a kvásku:

toto je tých 6 lyžíc múky na zákvas. tri a tri 🙂

Pridám vody, odhad asi 100-150ml. Prilievam postupne a miešam, aby to bola taká pekná kašička:

ešte vodu…
zákvas pred kvasením

Misku si prikryjem a dám na 4-5 hodín pracovať pri izbovej teplote:

necháme pri izbovej teplote pracovať 4-5 hod.

A vuala, po 5 hodinách pekne vonia a bublinkuje:

Teraz si odložíme tretinu kvásku do chladničky do budúcna (vychádza mi to na cca 3 lyžice).

tretina šup do chladničky. Vydrží nám tam 2 týždne

Teraz si do väčšej misky kôli mieseniu cesta nachystám zvyšné ingrediencie. A to:

  • 450-500 g múky. Používam polovicu hladkej a polovicu polohrubej obyčajnej múky z jednoty, alebo z Biedronky. V podstate je typ múky asi ľubovoľný, ale celozrnná kvasi menej
  • 150-250ml vody – môže sa meniť v závislosti od vlhosti múky, riedkosti kvásku…
  • kúsok olivového alebo slnečnicového oleja.
  • 2 lyžičky soli
  • trochu kmínu
  • trochu majoránky
  • trochu čierneho korenia mletého
  • štipku čerstvo podrveného čierneho korenia
  • zopár semiačok (slnečnice, tekvice…)
  • zvyšný kvások z rozkvasu, po odložení čiastky na budúce kváskovanie
ingrediencie v kope

Všetko riadne premiešam (ručná práca), nakoľko pekárnička to tuhšie cesto nezvládne:

cestíčko pripravené do ošatky

Ošatku si poriadne omúčime, aby sa nám cesto pri kvasení nenalepilo na boky. A necháme 7-12 hodín pri izbovej teplote pracovať:

ošatku si prikryjeme utierkou/sáčkom. Nech nám neobschne

A teraz po 8-12 hodinách máme hotove cesto na pečenie.

nakysnuté cesto

Preklopíme na plech vystlatý papierom na pečenie a šupneme do trúby. Pečieme s plechom vody na spodu (2cm vody) na záparu pri teplote 200C prvých 15min, potom znížime na 175C a pečieme, kým nebude hotový (ďalších cca 45 min). Sem tam ho môžeme potrieť slanou vodou (ale až po 15-20 min pečenia, aby nám nespadol). Skúšal som trúbu aj predhrievať, ale nevidel som v tom veľký zmysel a účinok. Šupnem chleba na plech, dám do trúby a zapnem na 200C:

vyklopené cesto na plech

A po hodine pečenia výsledok:

upečené

A ideme jesť 🙂

mňaaaam

Chleba sa dá stihnúť spraviť aj v rámci jedného dňa:

  • o 6tej hod. ráno vytiahnem kvások z chladničky a spravím zákvas, ktorý bude kvasiť
  • okolo 11-12tej hodine spravíme zo zákvasu cesto na chleba
  • po 19 tej hodine večer chleba pečiem, po menšom vychladnutí po 20:30 večeriame

Ak chceme chleba na ráno, tak takto:

  • okolo obeda, cca o 12-13tej hodine vytiahnem kvások z chladničky a spravím zákvas, ktorý bude kvasiť
  • večer okolo 20-22tej spravím cesto a dám na noc pracovať, aby bol ráno “ready to go”
  • ráno o 6tej šupneme chleba do trúby a o 7:30 máme plný dom vône a čerstvého chleba.
Total Page Visits: 150 - Today Page Visits: 1